1 papa +1 mama + 2 huizenEen voorstelling over echtscheiding voor kinderen van groep 5 t/m 8, waaraan zij zelf actief deelnemen. Vooraf een aantal opdrachten uitvoeren, op de dag zelf samen decors opbouwen of een gastrol spelen. Wat een mooi initiatief! Ongeveer 1 op de 4 kinderen heeft gescheiden ouders. De kans dat kinderen een vriendje of vriendinnetje met gescheiden ouders hebben is dus aanzienlijk. Kinderen van gescheiden ouders praten niet snel over de scheiding van hun ouders of over hoe hun leven er nu uitziet. Dat wordt ook wel als een soort familiegeheim beschouwd. Hoe mooi is het dan dat er in een voorstelling op een laagdrempelige manier een aantal taboes worden besproken?! Dat levert ontzettend veel herkenning op voor kinderen met gescheiden ouders maar ook nieuwe inzichten voor kinderen van wie hun ouders nog bij elkaar zijn.

Scholen besteden regelmatig aandacht aan maatschappelijke thema’s zoals vluchtelingen of zamelen geld in voor arme kindjes in Afrika. Maar er mag best wat meer aandacht komen voor het onderwerp echtscheiding, waar tenslotte een kwart van de leerlingen mee te maken hebben. Want zoals ze in dit liedje zingen: “Papa en mama kunnen op een gewone woensdagmiddag zomaar beslissen dat ze gaan scheiden. En ons wordt niks gevraagd…”. Gelukkig is scheiden niet alleen maar negatief: “Ik had het niet verwacht dat scheiden….. soms best een goed idee is.”

Op deze sites is meer informatie te vinden over de voorstelling die vanaf september 2016 in het Nederland geboekt kan worden:
http://www.woutersensarsproducties.nl/1-papa-1-mama-2-huizen/
http://iudk.nl/basis-onderwijs/?&SingleProduct=132

Wil jouw school iets doen met dit thema, maar is een voorstelling niet haalbaar? Ik kom graag op school een gastles verzorgen rondom het thema echtscheiding.
Ga je zelf uit elkaar of ken je iemand die uit elkaar gaat? En ben je er ook van overtuigd dat goed scheiden wél kan? Hier vind je meer informatie over hoe je goed uit elkaar kunt gaan.