Kinderen gebruiken wel 100 talen

Als pedagoog-mediator help ik niet alleen ouders bij hun echtscheiding, maar ook de betrokken kinderen. Iedere keer wanneer ik spelenderwijs met een kind in gesprek ga valt het mij op dat een kind zoveel talen heeft. De blik in hun ogen, hun lichaamshouding, hun woorden, hun manier van spelen, lachen, tekenen of zingen. Het vertelt me altijd weer iets. Wat is dat toch prachtig.

Volwassen mensen verleren die taal naar mate we ouder worden steeds meer, we zijn meer gefocust op taal in woord en schrift. En ouders willen hun kinderen wel begrijpen maar als zij met één van die 100 talen communiceren kan dat soms erg lastig zijn. Dan voelen kinderen zich niet goed begrepen en kan dat kinderen én ouders ontzettend frustreren. Wanneer ouders uit elkaar gaan zitten zij logischerwijs in zo’n emotionele rollercoaster dat zij meer moeite ervaren om de 100 talen van het kind te begrijpen. En dat terwijl kinderen in die periode in net zo’n emotionele rollercoaster zitten als de ouders zelf.

Waar de ouders meer realiteitsbesef hebben en al uit kijken naar een jaar later omdat alles dan hopelijk achter de rug is, kunnen kinderen dat niet. Zij leven in het hier en nu en zitten vaak vol met vragen en onzekerheden. Simpele vragen en wensen zoals: “ben ik wel evenveel bij elke ouder?”, “heeft mama nog wel genoeg geld voor mijn kinderfeestje” of “hopelijk zeggen papa en mama vandaag ‘hoi’ tegen elkaar als ze ons ophalen” houden kinderen ontzettend bezig. Dat uiten zij via de 100 talen. Ze lachen maar kijken somber uit hun ogen, de schouders hangen naar beneden of ze tekenen bijvoorbeeld datgene waar ze ongerust over zijn.

Wanneer ik kinderen begeleid probeer ik met oog, oor en aandacht de 100 talen van het kind te begrijpen. Ik zie kinderen dan letterlijk opluchten. De begeleiding die ik kinderen bied is altijd vertrouwelijk. Maar omdat ouders juist ook iets kunnen aan de zorgen en wensen van het kind kunnen als zij er vanaf weten, vinden kinderen het vooral heel erg prettig als ik aan de ouders terugkoppel wat het hen bezig houdt.

En ouders… die breken vaak bij het horen van de zorgen en wensen van hun kind. Juist daar ligt het keerpunt van strijd en soms zelfs oorlog naar samenwerken en fatsoenlijk ouderschap. En dan….. hebben deze ouders ineens de sleutel naar een sterker kind in hun handen. Wat hou ik toch van mijn vak… ♥

keys

Heb je interesse in een vrijblijvend gesprek waarin ik uitleg hoe ik jullie kan helpen? Als je het contactformulier invult, neem ik contact met je op. Maar je mag mij ook bellen op 06-53644917 of mailen via metkarlijn@op-een-lijn.nl.