Zijden of wollen handschoenen

Zaterdag 22 oktober stond er in BN De Stem een artikel genaamd “Verlos ouders uit de vechtstand. Vernietigende effect conflictscheidingen op betrokken kinderen is bewezen.”. De kern van dit artikel is dat het voor hulpverleners heel moeilijk is om ouders in conflictscheidingen uit de ‘vechtstand’ te krijgen en dat om die reden 5.500 van de 16.000 kinderen wiens ouders in scheiding liggen in de knel zitten. Werkt een aanpak met zijden handschoenen of met wollen handschoenen? 

Ouders in een conflictscheiding zijn volgens Fieke Mol, projectleider complexe scheidingen Midden-Brabant bij Kompaan en De Bocht in Tilburg/Goirle, vooral bezig elkaar te beschuldigen. Over geweld, misbruik en negatieve beïnvloeding van hun kinderen. Zij zien niet eens meer die ouder die zij ooit ook een goede ouder vonden. Om hun gelijk te halen proberen ouders bondjes te sluiten met vrienden en professionals of starten zij langdurige rechtszaken.

En juist hoe harder ouders vechten om hun gelijk te halen, hoe meer zijn verstrikt raken in de tunnelvisie van hun enige en eigen waarheid. De focus ligt op zo’n moment op het gelijk halen en niet meer op de kinderen. Sterker nog, deze ouders zijn vaak niet eens meer in staat om te handelen vanuit het belang van het kind. Fieke Mol concludeert dat het in dit geval nodig is een aanpak van drang/dwang en hulpverlening in te zetten.

Ik sluit mezelf volledig aan bij de conclusie van Fieke Mol. Ik merk dat ouders die gaan scheiden ondanks hun onmacht eigenlijk ontzettend machtig zijn. Want bevalt de mediation niet? Werkt ‘meneer’ niet mee? Of houdt ‘mevrouw’ de kinderen bij hem weg? Dan stoppen we er toch gewoon mee? Bevalt deze advocaat niet? Dan ga ik wel naar de volgende. En om die reden worden eigenlijk alle ouders in scheiding nog te gemakkelijk met zijden handschoenen begeleidt. En ik denk dat de intentie van hen die deze ouders begeleidt goed is: omwille de betrokken kinderen…

Ik ga mijn wollen handschoenen maar eens over de zijden handschoenen aantrekken. Dan staan de zijden handschoenen voor de voorzichtige aanpak van deze kwetsbare doelgroep en mijn wollen handschoenen voor de warmte die iedereen aan de bemiddelingstafel voelt ten opzichte van de betrokken kinderen. Juist daar wil ik de focus op houden. : )

 

Zoek jij ook een mediator met zijden én wollen handschoenen? Maak gerust een vrijblijvende afspraak en ik leg mijn ietwat eigenwijze werkwijze graag uit. ; )

Klik hier, mail naar metkarlijn@op-een-lijn.nl of bel met 06-53644917.