Stoplicht

Rood, oranje of groen?

Een stoplicht staat op rood, oranje of groen. Rood betekent stoppen, oranje betekent gasgeven of remmen en groen betekent rijden. Ik gebruik het stoplicht heel vaak wanneer ik met kinderen werk.

In mijn geval betekent rood dat de andere ouder thuis niet besproken mag worden, hij/zij is een slecht mens. Oranje betekent dat je de ene keer in een prettige sfeer over de andere ouder kunt praten terwijl je op een ander moment hoort dat papa/mama slecht praat over de andere ouder. En groen, jullie raden het al, geeft het kind toestemming om van papa/mama te houden, over hem/haar te praten. De vader/moeder zal niet slecht praten over de andere ouder waar het kind bij is.

Veel kinderen worstelen met loyaliteitsproblemen. Het feit dat hun ouders gescheiden zijn accepteren zij veel sneller dan wij denken. Maar de manier waarop ouders met elkaar omgaan na de scheiding is veel bepalender voor het al dan niet ontwikkelen van loyaliteitsproblemen. Kinderen blijven van beide ouders houden, wat er ook gebeurt. Het helpt hen enorm wanneer ouders het stoplicht ten opzichte van de andere ouder op groen zetten. Het kind voelt aan alles dat de andere ouder er toe doet, er mag zijn.

Wat levert zo’n stoplicht dan op? Het geeft kinderen inzicht in hoe de situatie er bij hen voor staat. Staat het stoplicht op groen dan is het uiteraard een mooi compliment aan het hele gezin. Wanneer het stoplicht op oranje of rood staat onderzoek ik samen met het kind hoe we het stoplicht op groen kunnen krijgen. Wat heeft het kind nodig of wat kan het kind zelf doen? Wat wil je dat vader doet? Wat wil je dat moeder doet? Deze interventie is enorm helpend voor het hele gezin. Normaal gezien vinden kinderen het lastig te praten over wat hen dwars zit maar met het stoplicht gaat dat bijna als vanzelf.

Worstelt jouw kind met de scheiding? Geeft jouw kind aan niet meer naar de andere ouder te willen gaan? Verloopt het contact met de andere ouder zodanig slecht dat jullie kind hier last van heeft? Weet dan dat de hulp hiervoor vergoed kan worden door de gemeente. Via het CJG of via de huisarts is het mogelijk een verwijzing te vragen naar Op één lijn. Voor meer informatie kun je altijd contact opnemen via de contactpagina, door te mailen naar metkarlijn@op-een-lijn.nl of te bellen met 06-53644917.